17 Μαΐ 2011

Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ' Οίκον»

Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα "Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον" και ελαστικοποιούνται, παράλληλα, οι προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τα νέα κριτήρια θα ισχύσουν τόσο για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν στο εξής όσο και για εκείνες που έχουν υποβληθεί και εκκρεμεί η έγκρισή τους.

Η παράταση στην υποβολή αιτήσεων ισχύει μέχρι εξαντλήσεως των πόρων ανά Περιφέρεια, και δόθηκε ύστερα από τη διαπίστωση συνεχιζόμενου ενδιαφέροντος των πολιτών για συμμετοχή στο πρόγραμμα. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πάνω από 30.000 αιτήσεις στις τράπεζες ενώ οι 15.000 έχουν λάβει προέγκριση δανείου.

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις συμμετοχής, οι αλλαγές είναι σημαντικές και προβλέπουν τα εξής:

1.Μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα κτήρια που έχουν κατασκευαστεί μέχρι την 31.12.1989 και βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 2.100 €/τ.μ. Ως τώρα οι προϋποθέσεις για την χρονολογία κατασκευής ήταν έως 31-12-1980 και για την τιμή ζώνης 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό. Αυτό σημαίνει ότι περιοχές οι οποίες ως τώρα εξαιρούνταν από το πρόγραμμα λόγω υψηλότερης τιμής ζώνης, τώρα καλύπτονται.

2.Επιτρέπεται η υποβολή αιτήσεων για μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικίας χωρίς προϋποθέσεις. Η αλλαγή αυτή γίνεται επειδή διαπιστώθηκε ότι η ομοφωνία στις γενικές συνελεύσεις πολυκατοικιών, προκειμένου να ενταχθεί ολόκληρο το κτίριο στο πρόγραμμα, σπάνια επιτυγχάνεται.

3.Οι εισοδηματικές κατηγορίες των ωφελουμένων από τρεις γίνονται δύο και τα αντίστοιχα κίνητρα έχουν ως εξής:

-Κατηγορία Α

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα δεν ξεπερνά τις 40.000 € ή τις 60.000 € αντίστοιχα.

Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 35%.

-Κατηγορία Β

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα βρίσκεται μεταξύ 40.000 και 60.000 € ή 60.000 και 80.000 € αντίστοιχα.

Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15%.

Η κατάταξη στις κατηγορίες γίνεται βάσει της τελευταίας διαθέσιμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σημειώνεται επίσης ότι:

- Η εξοικονόμηση που πρέπει να επιτευχθεί από τις παρεμβάσεις του Προγράμματος αντιστοιχεί στο 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς

- Στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνονται όλες οι πρόσθετες εργασίες και επεμβάσεις που απαιτούνται για την τεχνικά ορθή ολοκλήρωση των παρεμβάσεων όπως αποξηλώσεις/ καθαιρέσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη (π.χ. αντικατάσταση κεραμιδιών), κλπ. Επίσης στην κατηγορία "αντικατάσταση κουφωμάτων και συστημάτων σκίασης" περιλαμβάνεται και η τοποθέτηση μη σταθερών εξωτερικών σκιάστρων.

- Με σκοπό την επιτάχυνση της εκταμίευσης των επιχορηγήσεων, ο μέγιστος χρόνος υλοποίησης των παρεμβάσεων μειώνεται σε 4 μήνες από την υπογραφή της δανειακής σύμβασης

Διευκρινίζεται τέλος ότι οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα και πληρούν τους όρους θα υπαχθούν άμεσα στο πρόγραμμα, ενώ οι τελευταίες τροποποιήσεις στους όρους του προγράμματος θα ισχύουν και για τις αιτήσεις αυτές.  


Για να δείτε τη λίστα των ενεργειακών επιθεωρητών στο Ν. Ιωαννίνων πατήστε ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου