31 Μαρ 2013

Εκτροπή νερών από τις πηγές του Αώου;

Την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το προωθούμενο από την κυβέρνηση σχέδιο εκτροπής νερών από τις πηγές του Αώου και τις αντιρρήσεις των τοπικών κοινωνιών, είχε ως στόχο η συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων/ Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, και η «Κίνηση για την προστασία του Αώου», την Παρασκευή 29 Μαρτίου.
Στη Συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκαν τα εξής:

  • Με βάση το σχέδιο διαχείρισης Υδάτινων πόρων της Ηπείρου που αναρτήθηκε τον Δεκέμβρη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος (http://wfd.opengov.gr) μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατασκευής του φαραωνικού έργου εκτροπής νερού από τις πηγές Αώου στην λίμνη Παμβώτιδα.
  • Η παρέμβαση στον Αώο ενώ αναφερόταν ως πολυδύναμο μέτρο  τώρα αναφέρεται ως ενεργειακό έργο με μεγάλο κίνδυνο να υλοποιηθεί με διαδικασίες fast track παρακάμπτοντας ακόμη και τις περιβαλλοντικές μελέτες.
  • Η παρέμβαση γίνεται σε περιοχές NATURA, σε μια περιοχή με απαράμιλλο κάλλος που έχει ήδη υποστεί τις αρνητικότατες συνέπειες από την κατασκευή της πρώτης λίμνης.
  • Η Γνωμοδότηση του αρμόδιου φορέα (Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου) είναι ομόφωνα  κατηγορηματικά αντίθετη.
  • Οι εμπλεκόμενοι Δήμοι (Κόνιτσας & Ζαγορίου ) είναι κατηγορηματικά αντίθετοι.
  • Οι αντιθέσεις των εμπλεκομένων εκφράστηκαν στη Δημόσια διαβούλευση αλλά δεν πάρθηκαν καθόλου υπόψη.
  • Στο ζήτημα εμπλουτισμού της Λίμνης Παμβώτιδας από τα νερά του Αώου και ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης και το ΤΕΕ/ΤΗ διαφωνούν πλήρως. Η λίμνη με ευθύνη των κυβερνώντων έχει γίνει μια μεγάλη λεκάνη, έχει αποκοπεί από τον υδροφόρο ορίζοντα, έχει καταπατηθεί ασύδοτα ο παραλίμνιος χώρος, η μόλυνση είναι στον πυθμένα και υπάρχουν συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες για την διάσωσή της που η πολιτεία δεν τις λαμβάνει καθόλου υπόψη.
Όπως ανέφερε ο κ. Κοντογιάννης, «σκοπός του έργου ήταν είναι και θα είναι ένας και μοναδικός. Κέρδη για κάποιους, κέρδη για λίγους. Στη συγκεκριμένη  περίπτωση κέρδη για ΤΕΡΝΑ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες και όποιους κρύβονται από πίσω τους. Το έργο δεν είναι υποτυπωδώς αναπτυξιακό. Ούτε θέσεις εργασίας δημιουργούνται, ούτε αναπτυξιακές υποδομές. Αντίθετα καταστρέφεται το απαράμιλλο φυσικό κάλλος της περιοχής που μπορεί να αποτελέσει σταθερή βάση για ανάπτυξη (οικονομική, πολιτισμική , λαογραφική, κλπ.)».
Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: «Κατέθεσα ερώτηση προς την Κομισιόν πριν από μερικές εβδομάδες για το σχεδιαζόμενο έργο. Τρία είναι τα βασικά προβλήματα του έργου: η περιοχή υλοποίησης είναι μέσα στο Εθνικό Πάρκο Β. Πίνδου και σε περιοχές Natura 2000. Κάθε παρέμβαση στην περιοχή πρέπει να είναι συμβατή με τις ανάγκες προστασίας και βιώσιμης διαχείρισης του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου. Δεύτερο, πριν την υλοποίηση έργων που σχετίζονται με τους υδατικούς πόρους πρέπει να έχει προηγηθεί η διαβούλευση με τους φορείς στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υδάτων (που όμως δεν υπάρχει) με βάση τις υποχρεώσεις που έχουμε ως χώρα στο πλαίσιο της εφαρμογής της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά 2000/60. Ας σημειωθεί ότι η χώρα παραπέμπεται από την Κομισιόν στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για μη συμμόρφωση με την σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κάθε παρέμβαση πρέπει να εντάσσεται σε συμφωνημένο σχέδιο διαχείρισης των υδατικών πόρων σε επίπεδο υδρολογικής λεκάνης, κάτι που είναι φανερό ότι δεν έχει συμφωνηθεί μια και οι φορείς, ιδιαίτερα ο φορέας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά.

Η περιοχή προσφέρεται για μορφές οικονομικές δραστηριότητες που είναι συμβατές με την προστασία και τη διαχείριση του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου της. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως το φυσικό πάρκο στην περιοχή Αμπρούτσο της Ιταλίας - μια έκταση όπως η Πελοπόννησος -, όπου η οικονομία της και η δημιουργία θέσεων εργασίας βασίζονται ακριβώς στην προστασία της περιοχής, κάτι που έχει οδηγήσει στην άνθηση της τοπικής παραγωγής, των υπαρχόντων οικισμών, χωριών και πόλεων, και στην προσέλκυση / παραμονή πολλών νέων ανθρώπων. Ας σημειωθεί ότι οι πάνω από 1.000.000 επισκέπτες της περιοχής, με την καθοδήγηση και συνοδεία τοπικών οικο-ξεναγών επισκέπτονται όχι μόνο τις φυσικές ομορφιές αλλά και τα χωριά και τους παραγωγούς, στο πλαίσιο ανάπτυξης δικτύων παραγωγών - καταναλωτών, δημιουργώντας μια σταθερή αγορά για τα πιστοποιημένα προϊόντα της περιοχής. Λύσεις υπάρχουν, πολιτική βούληση χρειάζεται και διαφορετικός τρόπος σκέψης»
Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία του Αώου παραβρέθηκαν οι Κοι:
Γιαννούλης Κώστας, Δρούγιας Δημήτρης, Κωλέτσης Κώστας, Κοντογιάννης Παύλος
  • Διαβάστε εδώ σχετική ερώτηση του Νίκου Χρυσόγελου προς την Κομισιόν
  • Δείτε εδώ την παρουσίαση για τον Αώο που έγινε στη Συνέντευξη Τύπου

1 σχόλιο:

  1. Η ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΜΟΥ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ!ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ!ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΚΟΝΙΤΣΙΩΤΗΣ-ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ-"ΒΟΒΟΥΣΙΩΤΗΣ"!ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΦΡΑΓΜΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!ΚΑΙ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ!ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΥΒΙΚΑ ΝΕΡΟΥ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΜΗ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗΝ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΩΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΙΔΟΜΑΤΗ Κ.Α.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΤΟΥ?ΑΡΑ ΟΛΗ Η ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΜΕΝΗ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΒΑΣΗ ΕΚΟΥΣΙΑ Η ΑΚΟΥΣΙΑ!ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΕΣ ΠΟΥ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΑΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΝ ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΠΕΡΙ ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΩΝ ΥΔΑΤΩΝ?ΜΗΠΩΣ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ?ΤΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΕΝΟΥ ΩΣ NATURA ΕΘΝΙΚΟΥ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ!ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΕΛΑΣΤΙΚΟΙ ΟΣΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή