ΠΩΣ ΠΑΜΕ
Στο Ανατολικό Ζαγόρι φτάνουμε στρίβοντας στη διασταύρωση του 24ου χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Μετσόβου. Πρώτη στάση, το υπέροχο γεφύρι του Καμπέραγα, στην είσοδο των Μηλιωτάδων.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Κερασιές (Βωβούσα, Τ/26560-23.003). Πάνω στην όχθη του Αώου, ο πολυτελής ξενώνας διαθέτει πολυχώρο εστίασης και ψυχαγωγίας και μεγάλα δωμάτια με τζάκια. Στο πρωινό «πρωτοστατούν» οι μαρμελάδες από άγρια κορόμηλα και κράνα. Τιμές το δίκλινο: 60 ευρώ χωρίς τζάκι, 70 ευρώ με τζάκι.
Κατερίνα (Δόλιανη, Τ/26560-31.452). Παραδοσιακός ξενώνας, αμφιθεατρικά χτισμένος, με δίκλινα και τρίκλινα, πάνω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας. Στο τζάκι, η κυρα-Κατερίνα, γνωστή για το κυνηγετικό της ταλέντο, ετοιμάζει ομελέτα μανιταριών.
Καταφύγιο (έξω από τη Βωβούσα, Τ/26560-22.200). Πενήντα κρεβάτια, με τιμή κατ’ άτομο 10 ευρώ. Μπορείτε να στήσετε αντίσκηνα καθώς και να ψήσετε στην ψησταριά του κήπου.
Bακαράτσα (στο Φλαμπουράρι, Τ/26560-31.526. Τιμές από 35 ευρώ). Νεόκτιστα τα πέντε επιπλωμένα στούντιο, με τζάκι και wi-fi, κουζίνα οργανωμένη και εστιατόριο. Διοργανώνονται εκδρομές στα μονοπάτια και ποδηλασία μέσα στο δάσος, με ξεναγό τον ξενοδόχο.
ΦΑΓΗΤΟ
Το στέκι της Βασιλείας (Γρεβενίτι, Τ/26560-31.269). Καλομαγειρεμένα όσπρια, προβατίνα κοντοσούβλι, χορτόπιτες, πέστροφα Αώου τηγανητή στο βούτυρο, πάντα με τσίπουρο δίπλα στην ξυλόσομπα και με ηπειρώτικη μουσική από το τζουκμπόξ.
Αγγελος (Βωβούσα, Τ/6250-22.841). Μαγειρείο και πανδοχείο, που λειτουργεί από το 1968. Οι κεφτέδες από αγριογούρουνο με πράσο είναι το πιάτο-σουξέ της κυρα-Ελευθερίας, σε ένα από τα ωραιότερα τραπέζια του Ζαγορίου που κοιτούν στον ποταμό.
Του Κίτσου (Μηλιωτάδες, Τ/2656-31.244). Σαράντα δύο ετών παντοπωλείο-μαγειρείο. Ριζότο με κόκκινα φασόλια, λουκάνικο χωριάτικο με τηγανητές πατάτες, πικάντικες σαλάτες. Εμπειρία το δείπνο δίπλα στους ντόπιους, που ανενόχλητοι παίζουν ντόμινο, ενώ στο «Hπειρος ΤV» ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γρηγόρης Καψάλης «ηλεκτρίζει» την ατμόσφαιρα.
Bακαράτσα (στο Φλαμπουράρι, Τ/26560-31.526). Δίπλα στο τζάκι στρώνεται το τραπέζι με πεντανόστιμα παϊδάκια, που ψήνονται όρθια στη σχάρα -πατέντα του ιδιοκτήτη-, μαγειρευτά του σπιτιού, όπως λαχανόπιτες, πατατόπιτες και γλυκά από βατόμουρα και καρύδια.
La punti (Τ/26560-44.905, στα βλάχικα σημαίνει «γέφυρα»). Φασολάδα, πέστροφα, πίτες χειροποίητες και όλα τα καλά κρεατικά, με μπαλκόνι πάνω ακριβώς από το ποτάμι και τραπεζάκια δίπλα και κάτω από την υπέροχη γέφυρα.
Ο Περιστέρης (στους Μηλιωτάδες, Τ/26560-32.005) άνοιξε ένα πρατήριο μαζί με καφετέρια, που έγινε πολυσύχναστο στέκι. Λίγους μήνες μετά, ο χώρος επεκτάθηκε σε μια πρωτότυπη αισθητικά ταβέρνα, με σπεσιαλιτέ το πρόβειο, τα σουβλάκια και τις πανσέτες, ενώ το κρασί και το τσίπουρο παράγει ο φιλόξενος ιδιοκτήτης.
TIPS
> Επειδή η περιοχή απαιτεί αρκετή οδήγηση και τα πρατήρια είναι ελάχιστα, φροντίστε να γεμίσετε το ρεζερβουάρ. Στη γέφυρα της Μπαλντούμας και στους Μηλιωτάδες βρίσκονται τα δύο πρατήρια.
> Το Kέντρο Περιβαλλοντικής Eνημέρωσης για τον εθνικό δρυμό λειτουργεί στη Βωβούσα πλην Δευτέρας και Τρίτης (Τ/26560-22.843).
Στο Ανατολικό Ζαγόρι φτάνουμε στρίβοντας στη διασταύρωση του 24ου χλμ. της εθνικής οδού Ιωαννίνων - Μετσόβου. Πρώτη στάση, το υπέροχο γεφύρι του Καμπέραγα, στην είσοδο των Μηλιωτάδων.
ΔΙΑΜΟΝΗ
Κερασιές (Βωβούσα, Τ/26560-23.003). Πάνω στην όχθη του Αώου, ο πολυτελής ξενώνας διαθέτει πολυχώρο εστίασης και ψυχαγωγίας και μεγάλα δωμάτια με τζάκια. Στο πρωινό «πρωτοστατούν» οι μαρμελάδες από άγρια κορόμηλα και κράνα. Τιμές το δίκλινο: 60 ευρώ χωρίς τζάκι, 70 ευρώ με τζάκι.
Κατερίνα (Δόλιανη, Τ/26560-31.452). Παραδοσιακός ξενώνας, αμφιθεατρικά χτισμένος, με δίκλινα και τρίκλινα, πάνω από τον αιωνόβιο πλάτανο της πλατείας. Στο τζάκι, η κυρα-Κατερίνα, γνωστή για το κυνηγετικό της ταλέντο, ετοιμάζει ομελέτα μανιταριών.
Καταφύγιο (έξω από τη Βωβούσα, Τ/26560-22.200). Πενήντα κρεβάτια, με τιμή κατ’ άτομο 10 ευρώ. Μπορείτε να στήσετε αντίσκηνα καθώς και να ψήσετε στην ψησταριά του κήπου.
Bακαράτσα (στο Φλαμπουράρι, Τ/26560-31.526. Τιμές από 35 ευρώ). Νεόκτιστα τα πέντε επιπλωμένα στούντιο, με τζάκι και wi-fi, κουζίνα οργανωμένη και εστιατόριο. Διοργανώνονται εκδρομές στα μονοπάτια και ποδηλασία μέσα στο δάσος, με ξεναγό τον ξενοδόχο.
ΦΑΓΗΤΟ
Το στέκι της Βασιλείας (Γρεβενίτι, Τ/26560-31.269). Καλομαγειρεμένα όσπρια, προβατίνα κοντοσούβλι, χορτόπιτες, πέστροφα Αώου τηγανητή στο βούτυρο, πάντα με τσίπουρο δίπλα στην ξυλόσομπα και με ηπειρώτικη μουσική από το τζουκμπόξ.
Αγγελος (Βωβούσα, Τ/6250-22.841). Μαγειρείο και πανδοχείο, που λειτουργεί από το 1968. Οι κεφτέδες από αγριογούρουνο με πράσο είναι το πιάτο-σουξέ της κυρα-Ελευθερίας, σε ένα από τα ωραιότερα τραπέζια του Ζαγορίου που κοιτούν στον ποταμό.
Του Κίτσου (Μηλιωτάδες, Τ/2656-31.244). Σαράντα δύο ετών παντοπωλείο-μαγειρείο. Ριζότο με κόκκινα φασόλια, λουκάνικο χωριάτικο με τηγανητές πατάτες, πικάντικες σαλάτες. Εμπειρία το δείπνο δίπλα στους ντόπιους, που ανενόχλητοι παίζουν ντόμινο, ενώ στο «Hπειρος ΤV» ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Γρηγόρης Καψάλης «ηλεκτρίζει» την ατμόσφαιρα.
Bακαράτσα (στο Φλαμπουράρι, Τ/26560-31.526). Δίπλα στο τζάκι στρώνεται το τραπέζι με πεντανόστιμα παϊδάκια, που ψήνονται όρθια στη σχάρα -πατέντα του ιδιοκτήτη-, μαγειρευτά του σπιτιού, όπως λαχανόπιτες, πατατόπιτες και γλυκά από βατόμουρα και καρύδια.
La punti (Τ/26560-44.905, στα βλάχικα σημαίνει «γέφυρα»). Φασολάδα, πέστροφα, πίτες χειροποίητες και όλα τα καλά κρεατικά, με μπαλκόνι πάνω ακριβώς από το ποτάμι και τραπεζάκια δίπλα και κάτω από την υπέροχη γέφυρα.
Ο Περιστέρης (στους Μηλιωτάδες, Τ/26560-32.005) άνοιξε ένα πρατήριο μαζί με καφετέρια, που έγινε πολυσύχναστο στέκι. Λίγους μήνες μετά, ο χώρος επεκτάθηκε σε μια πρωτότυπη αισθητικά ταβέρνα, με σπεσιαλιτέ το πρόβειο, τα σουβλάκια και τις πανσέτες, ενώ το κρασί και το τσίπουρο παράγει ο φιλόξενος ιδιοκτήτης.
TIPS
> Επειδή η περιοχή απαιτεί αρκετή οδήγηση και τα πρατήρια είναι ελάχιστα, φροντίστε να γεμίσετε το ρεζερβουάρ. Στη γέφυρα της Μπαλντούμας και στους Μηλιωτάδες βρίσκονται τα δύο πρατήρια.
> Το Kέντρο Περιβαλλοντικής Eνημέρωσης για τον εθνικό δρυμό λειτουργεί στη Βωβούσα πλην Δευτέρας και Τρίτης (Τ/26560-22.843).
ΠΗΓΗ: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου